Od mléčné stravy k příkrmům

Datum | 31. srpen 2015

Vhodný čas pro zavádění prvních nemléčných příkrmů dle pediatrů přichází mezi ukončeným 4. až 7. měsícem věku děťátka. Zavedení příkrmů je velkou změnou v jeho stravě - dosud totiž dostávalo pouze tekutou (mateřské nebo kojenecké mléko).

První zeleninové, maso-zeleninové a ovocné příkrmy se zavádí ve formě jemného pyré. Měkká uvařená oloupaná zelenina a maso nebo v případě ovocného pyré ovoce se rozmixovat dohladka, případně ještě propasíruje přes jemný cedník, pokud ovoce nebo zelenina obsahuje hrubější kousky nebo semena, pecičky. Pro první podání pyré můžete i mírně naředit převařenou kojeneckou vodou – tak bude mírně řidší.

Příkrmy s kousky

Příkrmy s malými měkkými kousky pak můžete zkoušet zavádět od ukončeného 6. měsíce. „Často se maminky diví, že již mohou děťátku nabízet postupně příkrmy s kousky – vždyť jejich děťátko ještě nemá mnoho zoubků, jak bude potravu rozmělňovat?! Nemusíte se obávat – k rozmělňování kousků používá děťátko nejen zoubky, ale také pohyby dásní, jazyka a také patro úst“, radí nutriční terapeutka Mgr. Jitka Laštovičková.

Začněte tak, že ponecháte malou část příkrmu nerozmixovanou. Měkkou zeleninu či ovoce ještě namačkáte vidličkou, maso překrájíte přes vlákna na malé kousky. Nabídněte děťátku postupně několik lžiček, nechte ho zvykat si na novou konzistenci stravy. Vždy při krmení buďte pozorní – nejen při prvních pokusech může děťátku sousto zaskočit a může se začít dávit. V takovém případě je nutné sousto z úst rychle odstranit. Postupně pak mixujte menší a menší část příkrmu, dále po ukončeném 7. a 8. měsíci se mohou kousky v příkrmu mírně zvětšovat – dle toho, co již děťátko dobře zvládá. Syrové čerstvé ovoce a zeleninu můžete děťátku začít nabízet zhruba po ukončeném 8. až 9. měsíci věku – znovu s opatrností nabídněte nejprve malou porci.

Měkké pečivo

V období ukončeného 6. měsíce věku již můžete také děťátku nabídnout další druh potravin - měkké pečivo. Jeho „žmouláním“ v ústech dítě poznává novou konzistenci a učí se ji zpracovávat. „Pro zavedení je vhodný kousek bílého toustového chleba nebo veky, z kterého ukrojíte kůrku. Postupně pak můžete dítěti nabídnout rohlík i běžný chléb bez tvrdé kůrky. Vyhnout byste se však měli pečivu, které obsahuje semínka nebo ořechy (kvůli riziku vdechnutí), a celozrnnému pečivu – které má vysoký podíl vlákniny“, dodává Mgr. Laštovičková. Celozrnné pečivo prospívá nám dospělým, pro nejmenší se ale nehodí.

Ne vždy se podaří, že děťátko ihned zvládne stravu s kousky rozmělňovat – nevzdávejte se a opakovaně a postupně zkoušejte. Jistě se za krátkou dobu vše podaří.


Recepty s Nutribaby:

Mrkvová pomazánka

mrkev – 1 větší ks, tvaroh polotučný – 1 balení nebo žervé – 2 balení

Mrkev omyjeme, oloupeme a nastrouháme nebo zpracujeme na jemné menší proužky, vymačkáme z ní případnou přebytečnou vodu. Poté ji smícháme nebo prošleháme se žervé nebo polotučným tvarohem. Můžeme pro dochucení přidat malé množství mletého kmínu (jen maličko).

Rybí pomazánka s vajíčkem

1 balení tuňáka ve vlastní šťávě, vejce – 1,5 – 2 ks, jogurt bílý s obsahem tuku cca 3,5 % – 5 velkých lžíc (cca 100 g)

Otevřeme balení tuňáka, šťávu vylijeme. Tuňáka rozmačkáme či pomixujeme na malé kousky či kaši. Vajíčka uvaříme natvrdo a oloupeme, vyloupne z nich žloutek – bílky nakrájíme na menší kousky a přimícháme je k tuňákovi. Žloutky rozmělníme a promícháváme je se 4 lžícemi jogurtu. Přimícháme žloutky s jogurtem do připravené směsi tuňáka a bílků. Můžeme přidat malé množství šťávy z citronu.

Kuchyňský robot Nutribaby připraví domácí jídlo velmi snadno! Jedná se o 100% automatický přístroj, který ohřívá kojenecké láhve a sklenice, sterilizuje, vaří párou, rozmrazuje anebo mixuje. K vaření slouží dvě samostatné nádoby, které oddělí různé skupiny potravin a díky tomu se ochrání živiny a chuť potravin. Více na www.babymoov.cz.

Doporučená cena: 2 990 Kč