Pět nových receptů pro batolata

Datum | 24. prosinec 2015

Jelikož máme v nabídce kuchyňského robota Nutribaby, který připraví domácí jídlo velmi snadno, rozhodli jsme se darovat vám pod stromeček několik chutných pokrmů pro mlsné dětské jazýčky.

Rychlá polentová kaše s jablky, skořicí a bílým jogurtem

menší jablko, špetka skořice, 20-30 g polenty, 50-100 g bílého jogurtu

Menší jablko omyjeme, rozkrojíme, odstraníme jádřinec a nakrájíme jablko na menší kousky. Nakrájené jablko zalijeme vodou, aby byly kousky ponořené, a vaříme, dokud kousky nezměknou (cca 2-3 min.), poté přivedeme směs k varu a přidáme polentu – směs důkladně promícháme, přidáme špetku skořice a dále prováříme – cca 3- 4 minuty. Bílý jogurt vyndáme z chladničky a necháme jej získat pokojovou teplotu, jakmile je směs provařená, vmícháme jej do ní.

Ovesná kaše s hruškovým pyré

hruška, citron/citronová šťáva, ovesné vločky 2-3 lžíce, kravské mléko plnotučné 150 ml

Hrušku omyjeme (bude-li tuhá slupka, tak i oloupeme), rozkrojíme a odstraníme jádřinec. Nakrájíme ji pak na malé kousky, které ve vodě rozváříme cca 4 minuty, poté rozmixujeme na pyré, přidáme trochu vymačkané šťávy z citronu.
Dvě až tři lžíce ovesných vloček vaříme ve 150 ml plnotučného mléka do měkka, poté smícháme s hruškovým pyré.
(Lze smíchat i ovesné vločky s rýžovými nebo pohankovými vločkami.)

Kuskus s restovanou zeleninou a kuřecím masem

kuskus 30 g, cuketa, mrkev, pastiňák, plátek z kuřecích prsou, rostlinný olej (slunečnicový nebo řepkový)

Mrkev a pastiňák oloupeme a nakrájíme na tenké proužky, cuketu omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na menší kousky.
Maso společně se zeleninou restujeme na troše rostlinného oleje a dále dusíme do měkka. Kuskus promícháme s trochou rostlinného oleje a zalijeme menším množstvím vařící vody (můžeme použít i ohřátý zeleninový vývar) – tak, aby byl kuskus jen ponořený.

Dýňovo-bramborové pyré s lososem

malý kousek dýně, brambory 2-3 menší kusy, plátek čerstvého lososa do 100 g, citron, snítka rozmarýnu, 1-2 snítky tymiánu, 50-100 ml plnotučného kravského mléka

Brambory oloupeme, omyjeme a vaříme společně s očištěnou dýní a snítkou tymiánu (0,5-1) do měkka. Rozmixujeme brambory a dýni do měkka, přidáme mléko a našleháme, poté přidáme zbývající snítku tymiánu nasekanou na malé kousky.
Lososa zbavíme všech kostí, zakapeme citronem, poklademe posekanými lístky rozmarýnu a buď vaříme v páře, nebo pečeme v troubě na pečícím papíře.

Dýňová polévka

Malá dýně, 1 menší mrkev, malý kousek zázvoru (cca 1 cm), rostlinný olej (slunečnicový, dýňový, apod.)

Mrkev oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Dýni omyjeme, oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na menší kousky. Vše vložíme do vody (můžeme použít také čirý vývar z libového kuřecího masa), přidáme zázvor nakrájený na tenké plátky a společně vaříme, dokud není dýně zcela měkká (cca 20-30 min.). Poté vše rozmixujeme dohladka, přidáme menší množství rostlinného oleje, při podávání můžeme posypat trochou nasekané petrželky.

Špenátová polévka

zmražený listový špenát, stroužek česneku, 50-100 ml plnotučného kravského mléka, chléb – ½ tenčího krajíce

Malý stroužek česneku oloupeme a prolisujeme. Zmražený listový salát vaříme ve vodě, přidáme prolisovaný česnek. Když je špenát provařený (cca 10-15 min.), tak jej rozmixujeme dohladka a přimícháme mléko a ještě chvíli dále prováříme – cca 5 minut.
Tenčí krajíc chleba buď nakrájíme na kostičky a opečeme nasucho na pánvi do zlatova (nebo vcelku v toustovači a nakrájíme na kostičky). Polévku podáváme s opečeným chlebem.